Stor stigning i antidepressiver hos unge mænd i hovedstaden

Siden 2007 er antallet af unge mænd i Region Hovedstaden, der er på antidepressiv medicin steget med 24 pct. Det står i stærk kontrast med resten af landet.

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Af Markus Valentin Jakobsen, Mathias Oleander, Anders Jønsson

Antallet af unge mænd i Region Hovedstaden, der er på antidepressiv medicin er stærkt stigende sammenlignet med de andre regioner. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, da det kan tyde på, at der er flere unge mænd i hovedstaden, der får hjælp til deres depression.

Stigning i unge mænd på lykkepiller

I 2007 benyttede ca. 21 ud af 1.000 mænd i Region Hovedstaden fra 18-24 år sig af antidepressiver. I 2020 er tallet steget med 18 procent til 24,6. Det er særlig markant, da udviklingen hos kvinder ikke også har fulgt med, de er modsat faldet med 5 pct. i samme tidperiode.

Dét tal adskiller sig markant fra de andre regioner, da der er 13 procentpoints forskel i udviklingen mellem Region Hovedstaden og Region Nordjylland, der har haft den næststørste stigning. på 5 pct.

En mulig forklaring, på hvorfor Region Hovedstaden stiger, kan være brugen af medicinen SSRI, bedre kendt som lykkepiller. Region Hovedstaden er den eneste region, hvor brugen af lykkepiller ikke er faldet mellem 2007 og 2020. Tværtimod er der en stigning på 14 pct blandt de unge mænd. Hos kvinderne er der derimod et fald på 11 pct.

Det store fald fra 2010 skyldes formentlig to ting: der blev åbnet for billigere behandling hos psykologer, og diverse mediers fokus på antidepressiv medicin.

Poul Videbech, professor i depressionsforskning, påpeger, at der er store mørketal når man arbejder med depression:

»Vi ved, at der er et stort mørketal, fordi kun ¾ af alle patienter med svær depression får behandling.«

Region Syddanmark i stærk kontrast

I modsætning til Region Hovedstaden, så er udviklingen stærkt faldende i Region Syddanmark. Her er der et fald på 24 pct fra 2007 til 2020 i de unge mænds forbrug af antidepressiver.

Når man ser på udviklingen i forbruget af lykkepiller, så er det også faldet med 27 pct.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *